Op dit moment zijn er al technologische toepassingen beschikbaar voor mensen met een beperking. Hieronder staat een overzicht van de apps, serious games en e-learning modules die ontwikkeld zijn in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Bartiméus en Ons Tweede Thuis.

 

 

De Wereld van Empa 
Hoe sensitief en empathisch ben jij? Treed nu de virtuele wereld binnen van de Wereld van Empa. Een serious game waarin begeleiders en ouders van kinderen me een beperking leren wat het effect is van sensitief en empathisch reageren. Je zal ontdekken wat de wensen en behoeften zijn van kinderen met een beperking. In deze wereld kom je een gezin tegen: vader, moeder, jongen van 5 jaar, zusje met een verstandelijke beperking en hun babyzusje. Je leert hoe je op een sensitieve en empathische wijze op probleemsituaties kan reageren. Hoe sensitiever en empathischer je bent, hoe hoger je score! Aan het eind van het spel krijg je een bewijs van deelname met je empathiescore.

Meer informatie: www.dewereldvanempa.nl

 

 

 

Hi Sense app EMB
Het doel van deze 'EMB Hi Sense' app is gericht op het verhogen van sensitiviteit voor begeleiders en ouders van mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Beantwoord 30 dagen lang 4 korte vragen. Door een hogere mate van sensitiviteit en responsiviteit krijgen mensen met EMB meer eigen regie.

Meer informatie: www.embinbeeld.nl

 

 

Hi Sense app MVB+LVB
Het doel van deze Hi Sense app MVB+LVB is gericht op het verhogen van sensitiviteit voor begeleiders en ouders van mensen met een matige of licht verstandelijke beperking. Beantwoord 30 dagen lang 4 korte vragen en leer meer over gehechtheidsrelaties bij mensen met een verstandelijke beperking. Door alert te zijn op signalen voelt iemand zich gehoord.

Meer informatie: www.VBinbeeld.nl

 

 

 

 

 

Stop nu met pesten!
Bartiméus heeft de serious game 'Stop nu met pesten!' ontwikkeld voor ouders, begeleiders en leerkrachten die kinderen (met een beperking) willen ondersteunen bij het omgaan met pestgedrag. Ouders en leerkrachten komen vaak voor situaties te staan waarbij ze neigen het kind te beschermen. Hierdoor kunnen zij mogelijke autonomie en zelfstandigheid van het kind ondermijnen in plaats van het kind leren om te gaan met pesten. Ondersteuning van het slachtoffer door ouders en leerkrachten die de autonomie van het kind juist vergroot, lijken een positieve invloed te hebben op het omgaan met en het verminderen van pesten.

'Stop nu met pesten' is een educatief spel met vragen en bestaat uit zes levels. Daarin worden 'verhalen' verteld waarin verschillende vormen van pesten aan de orde komen. Bij elke situatie moet de speler verzinnen hoe de opvoeder het beste kan reageren. Goede antwoorden leveren punten op en als de score hoog genoeg is, gaat de speler naar een volgend level.

Meer informatie: www.stopnumetpesten.nl 

 

 

Zie je wel!
Zie je wel! is een online educatief programma voor slechtziende kinderen in het reguliere onderwijs ontwikkeld door Bartiméus. Het doel van het spel is dat kinderen zelfstandig aan de slag gaan met dit lesprogramma. Vorderingen kunnen online gevolgd worden door leraar en begeleiders van Bartiméus.

Meer informatie: www.ziejewel.eu

 

 

Shakem app
Shakem is ontwikkeld voor de behandeling van seperatieangst bij mensen met een verstandelijke beperking: de TTSA therapie. De technologie bestaat uit een iPhone-app waarmee de client en zijn begeleider op een eenvoudige manier berichten naar elkaar kunnen sturen. De apps worden ondersteund door een webapplicatie voor de gedragsdeskundige die de therapie begeleidt.

Meer informatie: www.shakem.nl