Hybride netwerkbijeenkomst: sfeerimpressie

Voor degene die die er niet bij konden zijn of degene die nog eens terug willen kijken: een sfeerimpressie van onze hybride netwerkbijeenkomst!


Evaluatie een traktatie.  

Netwerkbijeenkomst 20/5/2021

Na een warm welkom wordt bij het starten van de netwerkbijeenkomst het koken als voorbeeld genomen. Als je je aan het recept houdt, bedenk je daarna als vanzelf dat er de volgende keer misschien wat veranderd kan worden. Iets minder peper en de oven voortaan wat hoger…. Onbewust evalueren we de hele dag met als bedoeling dat het morgen weer iets beter gaat dan vandaag. En toch concluderen we dat hoewel we het zonder nadenken al vaak doen, evalueren meer in het licht mag komen.

Tijdens deze hybride bijeenkomst was een groot deel van de deelnemers thuis. Cliënten van Ons Tweede Thuis en Bartiméus waren op de locaties in Amstelveen en Doorn aanwezig net als enige medewerkers van de academische werkplaats. Als op TV werd er af en toe geschakeld van de ene studio naar de andere.

In een afwisselend programma was er aandacht voor een aantal projecten en onderzoeken van de academische werkplaats, zoals de Serious Game, het onderzoek naar tijd en tijdsbeleving en de slimme sok. Ook gaat er een game ontwikkeld worden voor broertjes en zusjes van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Voor deze mooie projecten, komen de onderzoekers graag in contact met nieuwe deelnemers voor hun onderzoekswerk.  Wil je meer weten over deze of de andere projecten kijk dan op de  site www.socialerelatiesenict.nl.  

Daarna was er tijd om ondergedompeld te worden in wat evaluatie is en hoe we het precies kunnen doen. Ieder project verdient een eigen vorm van evalueren (en daarvan leren) met het oog op de doelgroep. Een evaluatieplan vooraf is belangrijk en werkt kwaliteitsverhogend.  Zo hoorden we deze middag over de 12 gouden vragen. Als je deze vragen na het project naloopt, weet je dat er goed geëvalueerd is.

Ellis Jongerius, directeur van de Landelijke Federatie Belangenverenigingen en ervaringsdeskundigen gaf een sprankelende presentatie over hoe evalueren nog beter kan. Ze benadrukte dat tweerichtingsverkeer tussen ervaringsdeskundigen en onderzoekers belangrijk is. Als ervaringsdeskundige kun je ook aangeven dat het tijd is om te evalueren. “En… denk ook eens na over verschillende manieren waarop je kan evalueren”, gaf ze aan.   Als laatste werd er in kleine groepjes digitaal gesproken over tips en tops.  

Bij het evalueren van deze netwerkbijeenkomst gingen er veel duimen omhoog. “Het was een feestje, zei één van de deelnemers”. Om terug te komen op de metafoor van het koken: Deze middag rondom het thema evaluatie smaakt naar meer......

Vind hier tevens de slides van de netwerkbijeenkomst.