Bijdrage IASSIDD

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam Sociale relaties & ICT, EMB & ICT en de Academische Werkplaats Bartiméus - VU hebben bijgedragen aan het IASSIDD congres.


De Academische Werkplaats Bartiméus - Vrije Universiteit Amsterdam ‘Sociale relaties en gehechtheid’ was met veel presentaties aanwezig op het IASSIDD congres wat deze week vanuit Amsterdam wordt georganiseerd. Via deze presentaties wordt kennis gedeeld (en opgedaan).
Het IASSIDD, dat van 6 t/m 8 juli online plaatsvond, promoot wetenschappelijke studie t.b.v. mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Na de preconference workshop waarin het werken in inclusieve teams aan bod kwam, werden ook de volgende presentaties door de Academische Werkplaats Bartiméus - Vrije Universiteit verzorgd:


-Bringing technology into the homes of children with PIMD to promote parent-child interaction-. Evelien van Wingerden, E, Bos, G. & Sterkenburg, P.S. Evelien vertelde tijdens deze presentatie over de EMB toolkit en welke rol deze technologie speelde in de interactie tussen ouder en kind met een ernstig meervoudige beperking.


- Mothers of children with a disability and their life experience: A Qualitative study. Saskia van der Weck, Annemieke Bos, Paula Sterkenburg. Hierin wordt de studie van ecodocumenten toegelicht van moeders die een kind met een beperking kregen.


-Daily time processing- and management skills: people with a mild to moderate intellectual disability. Debora van Elst (presentatie), Evelien van Wingerden, Xavier Moonen, Paula Sterkenburg. Het dagelijks functioneren kan worden beïnvloed door het gebrek aan vaardigheden die met tijd en tijdsbeleving te maken hebben. Debora lichtte tijdens deze presentatie toe welke factoren hierin helpend of belemmeren.


- A serious game design model and the social validity of the serious game ‘You & I’ for improving mentalizing and stress regulating abilities in adults with mild to borderline intellectual disabilities. Suzanne Derks (presentatie), Mirjam Wouda, Mark Meekel, Agnes Willemen, Paula Sterkenburg. Suzanne vertelde in deze presentatie hoe abstracte vaardigheden als mentaliseren gestimuleerd kunnen worden via een serious game.


-Attachment, social relationships and pain in children or adults with intellectual disability. Paula Sterkenburg (presentatie), Gloria Kemplemann, H. Korving. Bij deze presentatie werd toegelicht welke rol gehechtheid en sociale relaties spelen bij pijn. 

-A mobile application to signal pain: adults with severe or profound intellectual disabilities. H. Korving (presentatie), E. Baracova, P.S. Sterkenburg. Helen vertelde over haar onderzoek waarbij via technologie (“de pijnapp”) fysiologische signalen worden opgevangen om pijn te meten.


-Attachment psychoeducation to boost self-efficacy in parents of children with severe disabilities. Sien Vandesande (presentatie), Guy Bosmans, Paula Sterkenburg, Carlo Schuengel, & Bea Maes. De studie heeft via een kortdurend psycho-educatie programma aan ouders van een kind met een ernstige verstandelijke beperking bijgedragen aan reflectie over ouderschap en het bieden van zekerheid in ouder zijn.