Netwerkbijeenkomst 25-11: boordevol kennis!

Netwerkbijeenkomst gemist of niet kunnen bijwonen?


Warm contact op afstand werd vandaag in praktijk gebracht op de netwerkbijeenkomst van de Academische werkplaats Bartiméus - VU 'Sociale relaties en gehechtheid'. Graag hadden we elkaar live ontmoet maar wat was het mooi dat we elkaar kónden ontmoeten dankzij de digitale weg. Wat een middag met zoveel gedeelde kennis!

Aan het begin van de bijeenkomst kwamen de projecten van de Academische werkplaats via mooie heldere presentaties aan bod Eerst vertelde onderzoeker Evelien van Wingerden over het Google Home onderzoek waarin bekeken wordt hoe dit kan bijdragen aan bijvoorbeeld zelfstandigheid in het leven van leven van mensen met een visuele en verstandelijke beperking. De ervaringsdeskundige die bij dit onderzoek is betrokken, vertelde dat hij veel aan Google Home heeft bij o.a. het luisteren van muziek. Hij heeft ook geregeld grote lol door via Google Home het geluid van de deurbel te laten horen zodat medebewoners voor niks naar de deur gaan. Digitaal belletje trekken dus.

Debora van Elst vertelde over het onderzoek tijd en tijdsbeleving en zoekt nog familieleden of naasten die voor haar project een vragenlijst willen invullen. De linkjes naar de betreffende vragenlijsten zijn:

Vragenlijst voor familieleden van mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking (18+): http://fppvu.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6Aspu227S70PW2G

Vragenlijst voor begeleiders van mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking (18+): http://fppvu.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6Lu7w3Zmw3Ha14q

Ook kwamen het brussenproject van onderzoeker Linda Messemaker - Veerman en het onderzoek met betrekking tot kinderen met JNCL van Yvonne Kruithoff en onderzoeker Aline Honigh aan bod. 

Vanuit verschillende hoeken werd verteld over wat er nu via onderzoek aan kennis is opgedaan in de afgelopen periode van Corona. Eén van de conclusies is dat digitaal contact een aanvulling kan zijn op fysiek contact (project 'Digitaal op bezoek' van Anne Tharner en Linda Douma). Het blijkt zeer de moeite waard om samen met de client op maat te onderzoeken en te oefenen met digitale middelen om contact te hebben. Zo kan er vaak meer dan in eerste instantie gedacht wordt. Goed om te realiseren hoe op verschillende creatieve manier het digitale contact kan worden vormgegeven. Even voorlezen door een familielid via een beeldscherm, samen muziek luisteren of even welterusten wensen via Whatsapp bellen. Voor meer informatie over het project zie https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/technologie-en-apps/digitaal-op-bezoek-mensen-met-beperkingen

In een andere mooie presentatie van Hendrik Buimer en Minke van der Stal (Vilans) werd aangegeven hoe er via een toolbox van technologie bekeken werd hoe digitaal contact aan warmte zou kunnen winnen door bijvoorbeeld sensorische ervaringen toe te voegen (bijvoorbeeld trilling of warme pittenzak in de vorm van een hand). Hendrik gaf daarna nog een interessante presentatie over zijn onderzoek van emoties herkenning via technologie voor mensen met een visuele beperking. Wil je op de hoogte gehouden worden van de projecten binnen Vilans? Schrijf je dan voor de nieuwsbrief https://www.vilans.nl/nieuwsbrief  

Tot slot vertelde Paula Sterkenburg over het onderzoek door een grote groep onderzoekers is gedaan hoe de tijd met de maatregelen om Corona tegen te gaan door clienten en verwanten bij Bartiméus is ervaren en wat we daarvan leren voor de toekomst. Er zijn uit dit onderzoek do’s en don’ts naar voren gekomen. Het is allemaal weer erg actueel maar we nemen een berg aan informatie via ons eigen beeldscherm mee naar huis.

Met grote dank aan alle betrokkenen, Anne Tharner en Linda Douma van de Vrije Universiteit voor hun presentatie over hun project 'Digitaal op bezoek' en Hendrik Buimer en Minke ter Stal van Vilans voor hun presentatie over warm contact op afstand. Tot de volgende netwerkbijeenkomst ergens in mei (precieze datum wordt later bekend). 

Wil je altijd op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over de projecten van de Academische werkplaats? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via www.socialerelatiesenict.nl/nieuws/ Sociale Relaties & ICT - Nieuws (socialerelatiesenict.nl)